Utforska

Utforska Sydafrika

Några trevliga upplevelser i Sydafrika

Elefant Sydafrika

Det är få människor som talar så varmt om sitt land som Sydafrikaner. De har alltid fascinerande historier att berätta, och uppmanar ivrigt andra människor att besöka deras vackra land. Och det är lätt att förstå varför. Sydafrika är ett fantastiskt resmål för den som stävar efter omväxlande natur, sport och äventyrliga upplevelser.

Kruger National Park

Väldigt många vill uppleva den fantastiska natur som finns här, och med lite tur bevittna “The Big Five”. Det innefattar fem djurarter på savannen som tidigare ansågs vara de svåraste att jaga till fots. Namnet kvarstår än idag, men gäller numera sightseeing: The Big Five är: Buffel, Elefant, Noshörning, Lejon och Leopard. Varav den sista anses vara svårast att få syn på. Leoparden lever solitärt och är mycket diskret, trots sin mycket iögonfallande päls.

Man färdas med jeep genom svanen i sällskap av professionella guider som vet precis var chansen är störst att påträffa olika djurarter. Jeeparna anses vara säkra, trots att de ibland är helt öppna ovanpå. Med lite tur kommer man nära inpå väldigt många olika djurarter som till synes inte bryr sig nämnvärt om fordon som färdas mitt i savannen. Med lite tur kanske får man se en lejonfamilj ligga och ta igen sig i skuggan under dagens hetaste timmar.

Det talas främst om Sydafrikas fantastiska djurliv, men det finns också en enorm artrikedom av olika växter. Varav många som har en helt annan livscykel än de som finns i Sverige.

Många växtfamiljer är vinterväxare, som ligger i sommarvila under de hetaste månaderna. De ser ofta torra och döda ut, för att förvara sina krafter. Men när det första höstregnet kommer och temperaturen sjunker en aning, vaknar de till liv och påbörjar sin växtperiod. Vinterväxande växter innefattar många suckulenter, levande stenar, vilda pelargoner m.m. Dessa växter är mycket svåra att lyckas med på fönsterblecket hemma i Sverige, eftersom de kräver en vinter med sval temperatur och väldigt mycket solljus. Det finns också många plantor vars frön kräver eld för att börja gro. De ligger i vila en mycket lång tid tills gräsbränder inträffar. Eld och aska väcker fröna från sin vila, följt av att de eldhärjade slätterna snart står i full blom.

 

Fotboll och Rugby union

I Sydafrika älskar man sport, och man är mycket stolt över sitt lands framgångar. Här är sport mer än bara sport, det binder samman en ganska splittrad nation.

Fotboll anses vara den mest populära sporten i Sydafrika sett till antal utövare. Man var dessutom värdnation för VM 2010, vilket bidrog till att fotbollsintresset ökade. Men de riktigt stora internationella framgångarna har än så länge uteblivit, och man söker ständigt efter ett genombrott som sätter Sydafrika på fotbollskartan.

Rugby union är också omåttligt populärt i Sydafrika, och man är dessutom regerande världsmästare. 2019 besegrades England i VM-finalen, och man kunde titulera sig världsmästare för tredje gången.

1995 var Sydafrika värdnation för rugby-VM, samt det första sportevenemanget som arrangerades i landet sedan apartheid upphört året innan. Sydafrika stod som slutsegrare, efter att ha besegrat de omöjliga All Blacks (Nya Zeeland). Det som sitter kvar i minnet är det som inträffade under finalen. På läktaren satt president Nelson Mandela klädd i den klassiska rugbyuniformen, som långt tidigare endast fick bäras av vita medborgare. Mandela överlämnade sedan mästerskapstrofén till lagkapten François Pienaar, i ett av de mest bejublade sportögonblicken världen har skådat. Händelsen är ikonisk idrottshistoria i Sydafrika, och ett avstamp i arbetet mot apartheid.

Likt många andra lagsporter pågår ligaspel under stora delar av året med regelbundet spelschema. Precis som andra stora kommersiella sporter bevakas Rugby union noga av medier, och spelarna är välkända profiler. Även de bästa betting sidorna online följer Rugby union. Företag som Unbet och Bet365 bevakar ligor och stora mästerskap, oavsett om man befinner sig i Sverige eller Sydafrika. I Sverige känner vi inte till Rugby union, eller sydafrikanska rugbyspelare särskilt väl, men är storstjärnor i rugbyvärlden (engelska kolonialländer, samt Frankrike, Argentina, Italien osv).

 

Dyka med Vithaj

I havet utanför Sydafrikas kust är Vithajen vanligt förekommande, och den som törs kan möta hajarna öga mot öga. Vithajen kan bli väldigt stor, ända upp till 3 meter lång. De stora bestarna har ett respektingivande rykte välden över. Dykaren är säker, och befinner sig i en stålbur utom räckhåll för de rakbladsvassa tänderna. Vithajen är mycket nyfiken och vill gärna utforska stålburen, och dykaren kommer öga mot öga med ett av havens mest mytomspunna rovdjur.

 

Turn your wanderlust into an holiday

      Ingen reslust

Travel agents use your wanderlust list as an inspiration to tailor-make your ideal holiday.