Utforska

Utforska Sydafrika

De 10 bästa löpartävlingarna i Sydafrika

Att springa har blivit väldigt populärt i Sydafrika och det blir bara större och större. Var och en av de stora storstadsområdena i Sydafrika kommer säkert att vara värd för en löpartävling varje helg. Så att göra ett kort urval av de bästa loppen i Sydafrika är kontroversiellt. Vi har begränsat denna lista till löpartävlingar på väg och undviker de allt mer populära trail runs runt om i Sydafrika.

1. Comrades – 90 km

Löparkalendern kretsar kring Comrades marathon i juni. Detta 90 km ultramaraton har sina rötter från veteraner från första världskriget som började springa från plats till plats för att hedra fallna kamrater. I flera år satt man klistrad framför Tv:n, vilket gjorde att sydafrikaner blev bekanta med poängen längs banan och gav glädje när en sydafrikansk man eller kvinna slog elitlöpare från hela världen. Comrades blev oerhört populärt på grund av Sydafrikas idrottsisolering under apartheidtiden.

Idrottsmän och kvinnor som uteslutits från internationella tävlingar genom bojkotten vände sig till Comrades för att hitta en betydande utmaning.

Tävlingen går från hamnen i Durban, på östkusten, till KwaZulu-Natals huvudstad Pietermaritzburg. Loppet växlar årligen mellan att springa upp eller ned. Idag är fälten cirka 20 000 vilket är för ett event av denna längd unik.

Loppet kräver engagerad träning, cirka 1000 km mellan januari och maj. Löpare går vanligtvis med i en lokal löpklubb för att hitta andra konkurrenter av liknande standard. Dessa klubbar har 8 km tidstester som är en utmärkt barometer för kondition: samma bana, samma tid, samma dag.
På helgen, för att slutföra sitt distansarbete, går löpare antingen till lokala löpklubbar och springor eller reser till löptävlingar.

Förberedelser inför en Comrades kräver vanligtvis att man springer tre ultramaraton och minst ett halvdussin standardmaraton.

2. Two Oceans Marathon – 21 & 56 km

Två Oceans Marathonloppet som går av stapeln på påsklördagen är förmodligen det mest populära och säkert den mest natursköna händelsen i en löpares kalender. Ett halvmaraton kopplat till evenemanget har blivit den bäst stödda 21 km i Sydafrika.

Den 56 km långa vägen runt Cape Peninsular startar från Newlands i Kapstaden och slingrar sig längs indiskaoceanen till Fish Hook, där den svänger västerut mot Atlantkusten. Där väntar en brant stigning uppför Chapmans peak till banans höjdpunkt.

Löpningen ner till Hout Bay är särskilt befriande för benen. Marathonlopet fortsätter till Constantia Nek som är tävlingens högsta punkt. Löpningen nerför Rhodes Drive avslutas slutligen med några sista plana kilometer till mål som är universitetat av Kapstaden.

Den konventionella visdomen är att de två ovanstående händelserna, Comrades marathon och Two Oceans marathon, sker för nära varandra för att elitidrottare ska kunna försöka med en dubbelseger. Traditionen bland huvuddelen av klubblöparna är att Two Oceans marathon är den bästa möjliga träningen för Comrades marathon.

3. Om Die Dam – 21 & 50km

Om Die Dam(runt dammen) är ett 50 kilometer långt race och går runt Haartbeespoortdammen. Haartbeespoortdammen ligger 40 minuter utanför Pretoria och löpartävlingen äger rum i mars.

Banan inkluderar att springa över den spektakulära damväggen och en stigning upp för den tuffa Saartjiesnek efter 38 kilometer. Evenemanget erbjuder även ett lopp på 21 km.

4. Loskop – 21,1 & 50 km

I april åker löpare till Middelburg i Mpumalanga-provinsen för LOSKOP 50 km och halvmaraton.

Detta är en annan löpartävling runt en dam. Det har både hög- och lågvegetation/klimat.

Varaday’s berget klämmer ut det sista ur löparna väg upp till mål.

5. The Spar Women’s Durban – 5 & 10km

Det finns en lucka i kalendern efter Comrades marathon, men bara i några veckor.

Roliga springlopp, många inspirerade till att försöka sig på sitt första maraton och ultramaraton. Spar Women’s 10 km Durban i juni är förmodligen den mest populära av dessa och är inte begränsad till kvinnliga deltagare .

6. The Johannesburg City Marathon – 10 km

Johannesburg City Marathon och 10 km i juli är loppet som sätter igång träning för det kommande året.

Loppet går söder om staden, känd som Egoli, och tvingar löpare till lite klättring på de närmaste kilometerna.

7. Knysna forest Marathon – 21 & 42 km

Även i juli tar Knysna forest Marathon och halvmaran löpare in bland bergen ovanför lagunen och in i skogen som fortfarande är upptagen av elefanter och den färgglada Knysna-turacao.

8. The Skukuza halvmarathon - Krukerparkens nationalpark

Skukuza halvmaraton äger rum under den första veckan i augusti. Loppet börjar och slutar vid det största lägret i Krugerparkens nationalpark.

Beväpnade vakter håller ett försiktigt öga för de löpare som springer längs vägarna som annars brukar beträdas av bilburna besökare som är strängt förbjudna att lämna sitt fordon på grund av alla farliga så som The Big five.

En undran om inte detta är en av de mest eftertraktade loppen på löparkalendern.
21 km

9. The Foot of Africa Marathon – 42, 21 & 10km

I september tar Foot of Africa maraton, halvmaraton och 10 kilometer löpare till den sydligaste punkten av Sydafrika och afrika.

10. The Soweto Marathon – 10, 21 & 42km

Soweto Marathon i november är stoltheten i Johannesburgs township. Invånarna ställer sig längs vägen för att uppmuntra löpare.

11. Winelands Marathon – 21 & 42 km

Tillbaka till Western Cape har man Winelands Marathon och halvmaraton som växer i popularitet och åskådarsupport.

[mymaps link="https://www.google.com/maps/d/u/1/embed?mid=1Zsi196vMksgVB8tT7ELEDQziNYXeaWL8"]
 

Turn your wanderlust into an holiday

      Ingen reslust

Travel agents use your wanderlust list as an inspiration to tailor-make your ideal holiday.